среда, 8 октября 2014 г.

Читання серед молоді


Так, читання найчастіше згадується як форма проведення дозвілля, коли йдеться про задоволення конкретних інтересів або потреби в освіті. Якщо людина шукає відпочинку, розваг, то читання відходить на другий план, поступаючись місцем іншим формам дозвілля.

Серед факторів, що визначають прагнення до читання, у дослідженнях, проведених свого часу в Нідерландах, неабияке значення мають психологічні. Виявилося, що читачі — це люди, які люблять посидіти, надають перевагу самотності та розумовій праці.

Вважається, що рухливі люди, які надають перевагу товариству та виконують фізичну роботу, не схильні до читання (у дослідженні вони оцінювалися нульовим балом). Тобто потяг до читання залежить від психологічної схильності, а також від середовища та обставин, які можуть ускладнювати або стимулювати звертання до книги, як, наприклад, при отриманні освіти та підвищенні кваліфікації.
 Відомо, що читацька активність залежить від:
типу населеного пункту –  чим менше місто, тим нижчий ступінь читацької активності, а мінімальна активність спостерігається у сільській місцевості;
статі та віку на читання, потрібно відзначити, що науковці різних країн впевнені, що на читання дитини впливає рівень та якість освіти її матері. Тому невипадково дослідники уважно стежать за читанням серед дівчат.
сім’ї -  але тільки на наймолодших читачів: до десятого року життя дитини її інтерес до читання та ставлення до книги формують батьки. Так, 60% “читаючих” дітей при опитуваннях відповідали, що в ранньому дитинстві їм читали вголос батьки або старші брати і сестри. Таку ж відповідь дали лише 20% “нечитаючих” дітей.
соціальне становище – факт приналежності до тієї чи іншої соціальної групи багато в чому визначає принципи передачі знань і культури від одного покоління до другого, орієнтації на ті або інші цінності тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий