среда, 8 октября 2014 г.

Читати модно?


Ще з дитинства ми усвідомлюємо, що по світі ходять невблаганні стереотипи. Один з них є і про читання книг, наприклад, «книги для відмінників-заучок, отож той, хто читає певно є таким на 99 % ». А їх, як відомо, не люблять.

Що вже говорити про школяра, студента для яких важливо сприймати себе частиною колектива. Тому навіть, коли з’являється бажання відкрити книгу та почитати в голові постає щось, на кшталт «не хочу виділятись з-поміж друзів», «мене не так зрозуміють» і т.д. 


Отож, щоб простежити таку ситуацію слід добре подумати. На нашу думку, причини, чому ж молодь мало читає, наступні:

Читати не престижно. На це впливає зазвичай оточення людини (сім’я, друзі, колеги) та політика держави. Вирішити проблему можна, але поступово, особливу роль тут має відіграти пропагандистська політика держави.

Читати не заборонено. Якби не дивно, це звучало, але все ж правда: те, що є забороною автоматично викликає зацікавлення в людей. 

Нестача книг. У звичайних районних бібліотеках вибір що почитати зводитися до творів шкільної програми, любовних романів та детективів Донцової. Знайти сучасні твори сучасної української чи зарубіжної літератури майже неможливо. Якщо говорити про українські села, то в них переважно бібліотеки взагалі відсутні.
Високі ціни. Далеко не кожен школяр або студент може витрачати принаймні 50 грн щомісяця на книжкову новинку. Та тут можуть допомогти електронні книги, які останнім часом набувають широкої популярності.

Чому ж читати корисно? Про це у нас також є декілька слів:
Розвиває мислення. Одна з важливих переваг читання книг – це позитивний ефект для нашого мислення. Читаючи, ми більше розмірковуємо, щоб зрозуміти ту чи іншу ідею твору.
Знижує стрес. У сучасному світі чи не найважливіша турбота – позбутись стресу. Багатство та ритміка мови заспокоює психіку та допомагає «пережити» неприємну ситуацію.
Збільшує словниковий запас. Коли ви читаєте книги різних жанрів, то стикаєтеся зі словами,  що зазвичай не використовуєте у повсякденній мові. Якщо яке-небудь слово вам незнайоме, зовсім не обов’язково шукати його в словнику, зазвичай його значення можна зрозуміти й за змістом.
Захищає від хвороби Альцгеймера. Науковці довели, що читання дійсно захищає від хвороби мозку. Коли ви читаєте, активність мозку збільшується, що позитивно впливає на його стані.
Додає впевненості. Коли в розмові ми демонструємо глибоке знання той чи інший предмет, то мимоволі починаємо поводити себе впевненіше.
Робить нас більш творчими. Креативні люди, що нестандартно генерують відразу кілька гарних ідей. Звідки вони їх беруть? З книг звичайно! Читаючи, і ви можете взяти для себе багато нового, а за нагоди – втілити в життя.
Покращує концентрацію. Читаючи, необхідно концентруватися на змісті твору, не відволікаючись. Ця звичка є дуже корисною в будь-якій діяльності. Також читання книг розвиває об’єктивність і здатність приймати правильні рішення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий